Waarom dit project ?

Wishingwellwest ontmoetingsplek en laboratorium

Om uit te leggen hoe dit project ontstaan is  moeten we eerst even stil staan bij stichting Wishingwellwest te Utrecht. Deze stichting is geboren vanuit  de ideeen van buurtbewoners en kunstenaars uit Complex 507. Dit is een vooroorlogse Utrechts multiculti buurt met sociale woningbouw. Wishingwellwest heeft hier een ontmoetingplek aan de Kanaalstraat 159 in de wijk Lombok.Vanuit hier groeien verschillende soorten initatieven en projecten. Het is een laboratorium voor het oppikken en uitvoeren van impulsen vanuit en naar de buurt terug.

Sloop of renovatie

Het idée voor ‘De 507 levensliedshow’ is ontstaan door onderlingen gesprekken tussen buurtbewoners over de jaren lange strijd en discussies over de sloop of renovatie van hun huizen. De sfeer werd grimmiger, de toekomst was onduidelijk.

Wonen begint bij mensen

Omdat het er niet gezelliger op werd en mensen riepen :”er moet eens wat leuks gebeuren” vroegen we een gesprek aan met de woningbouwstichting. Tijdens dit gesprek kregen wij een opvallend mooi visite kaartje overhandigd. Het was geen gewoon rechthoekig kaartje met zakelijke informatie. Maar eentje met een gevoel, het had aan een kant ronde hoeken en er stond ook een missie op : “Wonen begint bij mensen ” en iedere werknemer had er ook nog een persoonlijke zin op gezet.

De 507 levensliedshow

In dat kaartje zat eigenlijk alles wat wij in onze buurt niet meer vonden. Een persoonlijk en warm gevoel stroomde niet meer. Onze gesprekken gingen alleen nog maar over onze huizen. De woningbouw en de gemeente sprak ook over niets anders. Als wonen bij mensen begint, waarom ging het dan niet over onszelf als mensen ? Wie zijn wij als buurt, hoe voelen we ons hier en wat maken we mee ? Door deze vragen te stellen, onstond “De 507 levensliedshow”,een show en document om ons zelf te tonen en elkaar te ondekken. En een gebaar het visite kaartje met onze verhalen en stemmen inhoud te geven en voelbaar te maken.